Compliment voor kwaliteit en milieu

We beschouwen het als een mooi compliment. Sinds deze zomer hebben we de ISO 9001 en ISO 14001 certificaten voor kwaliteit en milieu in handen. Daar hebben we samen met vier grafische bedrijven naar toegewerkt dit jaar. Maar waarom eigenlijk? Wat heb je eraan?

Voordeel voor opdrachtgevers
Bij veel grafische bedrijven staat ISO op het verlanglijstje omdat hun klant daarom vraagt. Opdrachtgevers hebben de voorkeur om te werken met ISO-gecertificeerde bedrijven om de professionele bedrijfsvoering. Het staat namelijk garant voor optimale bedrijfsprocessen, aandacht voor klanttevredenheid en de belangen van stakeholders, zorg voor het milieu en voor een gezonde werkomgeving. De opdrachtgever kan er nu op vertrouwen dat we voldoen aan deze eisen en verwachtingen.

Voordeel voor grafische bedrijven
Sinds dit jaar helpen we bedrijven in het behalen van de certificering. Hiervoor hebben we een eigen milieu- en kwaliteitssysteem opgezet waarmee het voor grafische bedrijven praktisch is om op de ISO-manier te werken. Het eigen systeem heeft voordelen: de deelnamekosten zijn laag, veel elementen (die voor ISO verplicht zijn) nemen wij uit handen en we bieden begeleiding zodat de bedrijven leren van elkaar.

MDMX zorgt voor:
– bijhouden van veranderingen in wet- en regelgeving
– onderhoud van het eigen online milieu- en kwaliteitsmanagementsysteem
– actualiseren van het stoffenregister en het adviseren over het werken met (gevaarlijke) stoffen
– faciliteren van de verbeterteamsessies
– uitvoeren van interne audits en tussentijdse controle
– faciliteren van het directieoverleg
– begeleiding bij de officiële audit
– feedback training voor medewerkers

Voordeel voor medewerkers
De medewerkers zien ons regelmatig op locatie. Elk bedrijf wordt begeleid door Marcia Coppens en Ingrid Bijkerk. Samen werken we aan continue verbetering en ze merken al snel dat wij de zogenaamde ‘vreemde ogen’ en ‘stok achter de deur’ zijn. Klik hier voor een fotoverslag.

 

Communicatie essentieel voor succes
We zien dat veel aandachtspunten in de bedrijven te maken hebben met communicatie. In de afgelopen jaren is de organisatie platter geworden: minder management, minder aansturing, minder overleg, steeds meer wordt er beroep gedaan op de eigen verantwoordelijkheid. Bovendien is er vaak sprake van lange dienstverbanden en een gevestigde bedrijfscultuur waarin complimenten en tact niet centraal staan. Communicatie is essentieel voor het succes van een onderneming. We hechten daarom veel belang aan de inbreng en verantwoordelijkheid van het personeel. In verbeterteams brainstormen we met het personeel over kansen en risico’s. Van de belangrijkste punten maken we een actielijst en binnen drie maanden zijn we terug met de vraag: Wat is er van alle ideeën opgepakt, en wat is het resultaat?

Voordeel voor MDMX
Ons belang is om de bedrijven in onze groep (en daarmee het netwerk) van binnenuit te versterken.

 

 

Meer weten over ISO-certificering via MDMX?

ISO
ISO 9001 (Kwaliteit), ISO 14001 (Milieu)

Geaccrediteerde certificeringsinstelling
DNV GL (auditor: Maarten van Gelder)

Meer informatie
Kees Mouthaan (0657787169)