ISO 2018 facts & figures

  • We hebben dit jaar 9 bedrijven begeleid (Nederlof, Flevodruk Harlingen, Deltabach, Drukkerij te Sligte-Olijdam, Graphiset, Drukkerij Tielen, Buijten en Schipperheijn, Koopmans’ drukkerij, Drukkerij Van den Bosch & Fikkert). Er zijn 8 bedrijven bijgeschreven op de certificaten voor ISO 9001 en 14001 en 6 bedrijven zijn bezocht door de auditor op officiële auditdagen.
  • Voor 2019 zijn er al 32 dagen op locatie ingepland. Mogelijk gaan er binnenkort nog 3 nieuwe bedrijven meedoen. We reserveren per bedrijf 8 volledige dagen in het eerste jaar en 4 dagen in de jaren die erop volgen.
  • We zien zo’n 1.500 kilometer snelweg per maand. Meest bezocht: Nederlof (Cruquius) en Flevodruk (Harlingen). Nieuwste aanhaker: Koopmans (Zwaag). Laatst geïmplementeerd: Van den Bosch & Fikkert (Almelo) op 04-12-18.
  • Elke drukkerij is uniek en tegelijkertijd lijken ze stiekem toch best veel op elkaar. De meest voorkomende naam in de drukkerij is Richard en in de afwerking Marcel. Graphiset heeft de meeste vrouwen aan de drukpers staan en in dienst (10). De jongste drukker werkt bij Nederlof (24 jaar). De lekkerste koffie drinken we bij Van den Bosch & Fikkert (filterkoffie) en Nederlof (machine), een gedeelde eerste plaats want smaken verschillen.
  • De meest gehoorde opmerking bij ISO-implementatie: ‘Succes want hier verandert toch nooit wat’. Meest terugkerende quote na 6 maanden ISO: ‘Ja, er is wat veranderd, er is meer begrip voor elkaar’. Meest gestelde vraag van de directie bij de start: ‘Hoeveel tijd gaat dat kosten?. Terugkerende quotes vanuit de directie na implementatie: ‘Op deze manier is het inderdaad geen papierwinkel, mensen doen mee, vooral doorgaan’. De vaste auditor van DNV-GL krijgt energie van onze aanpak: ‘Het is fantastisch hoe jullie dit met elkaar oppakken. De betrokkenheid is duidelijk merkbaar en de verbeterintentie is overal zichtbaar. Dit wat jullie doen is een geweldig voorbeeld voor iedereen die met ISO aan de slag wil’.
  • We zijn oprecht trots op de ISO-coördinatoren, ze zijn allemaal gegroeid in hun rol dit jaar. Er waren twee wisselingen van het coördinatorschap, bij Deltabach en Nederlof. We geven 10 punten aan de coördinator van Koopmans’ Drukkerij voor de zorgvuldige aanpak. Meest professioneel registreren doen de medewerkers van Graphiset en gaven daarmee het ultieme voorbeeld. Te Sligte-Olijdam bracht het verbeterproces grafisch inzichtelijk in kaart (taarten en grafieken). Drukkerij Tielen doet de pilot met de digitale Meldbox ter vervanging van het papieren registratieformulier. De eerste faalkosten kwamen bij Graphiset boven tafel. Bij Deltabach zien we een zeer scherpe focus en gestroomlijnde workflow. De beste ISO-nieuwsbrieven worden gemaakt door Nederlof en Graphiset.
  • Wordt vervolg in 2019!